Szerintem a fokhagymás-olívás tészta az egyik legnagyszerűbb dolog a világon. Szerencsére nem csak én gondolom így, mások is. Mint NCIS és NCIS LA rajongó, igyekszem nem kihagyni egyetlen részt sem a sorozatokból. Az egyik NCIS LA sorozatban pont volt szó erről a tésztáról. Ha már egy sorozatba beleteszik, akkor legalább a forgatókönyv írónak ízlik ez a világ túlvégén, nem?
Pucold meg a vágd apróra a fokhagymát. Igen, apróra, ne fokhagymaprésben törd meg, itt így nem lesz jó. Közben kezdd el főzni a tésztát az ajánlott elkészítési mód alapján. A probléma itt van, mert valahogy úgy kellene összehangolni az egészet, hogy piruljon meg a fokhagyma, mire megfő a tészta. De ha nincs egyidőben, semmi gond. Inkább a tészta legyen készen korábban.
Egy serpenyőben hevíts sok olívaolajat, majd tedd bele a fokhagymadarabokat, sózd-borsozd meg. Majd pirítsd addig, amíg a fokhagyma szép aranybarna színű nem lesz. Ha ez megvan, akkor a tészta főzővizéből merjél bele és kicsit hagyd, hogy besűrűsödjön. A tészta főzővize elvileg keményítőt tartalmaz, így egy kis sűrű masszát kell kapnod. Ha két főre főzöl, akkor max. 1 dl folyadékkal próbálkozz, nem főzeléket főzünk, csak besűrítjük az olajat.
Közben szűrd le a tésztát és forró vízzel öblítsd le, hogy ne hűljön ki. Majd a tésztát keverd az olívaolajos masszához, szórd meg friss bazsalikommal vagy bármilyen zöldfűszerrel – nekünk épp apróra vágott, mélyhűtőbe tett petrezselyem volt. És már fogyaszthatod is. Ne felejtsd meg megszórni a tetejét kevés parmezannal. Ha nincs otthon, semmi gond. Itt a lényeg az, hogy a parmezán még egy kis pikáns sós ízt ad neki.
Mi gluténmentes tésztát választottunk, így a recept gluténmentes. Ha parmezánnal, vagy bármilyen nagyon hosszú érlelésű sajttal készíted, akkor laktózmentes is lesz. A hosszú érlelési idővel készült sajtok az elkészítés módja miatt laktózmentesek. Hát nem remek?
Jó étvágyat!
Ha szeretnél még hasonló, gluténmentes recepteket, itt megtalálod, összegyűjtöttem Neked!