Gluténterápia

Tavaszi tekercs télen – avagy első kalandjaim a rizslappal

Ettél már tavaszi tekercset? Nagy valószínűséggel igen. Szinte minden kínai étteremben lehet választani a menüből. És mi volt benne? Na, ez az a kérdés, amire nagy valószínűséggel mindenki mást mond. Lehet, Te azt mondod, hogy csirkés ragu. Más meg azt, hogy zöldségragu. Hogy volt benne saláta, vagy hogy tele volt nyers uborkával. Lesznek, akik esetleg darált húsra emlékeznek. Olyan is lehet, hogy valaki azt mondja, tele volt rizzsel – bocs, lizzel. 

Úgy döntöttem, kell a változatosság nekünk is, ezért nemrég, amikor boltban voltam, vettem egy csomag vietnami rizslapot. Ez rizsből készült, így a gluténmentes diétába is beilleszthető. Azt olvastam, hogy ne is próbáld meg otthon elkészíteni, esélytelen. Gyakorlatilag olyan vékony lapok voltak a csomagban, mint az ostya. Na, ezt tényleg nem tudnám itthon elkészíteni. 

Persze belevetettem magam az internet óceánjába és megnéztem, ahogy Fördős Zé téli tekercset készít – a streetkitchen az egyik kedvenc gasztro blogom. Gondoltam, ebben tényleg nincs túl nagy bonyodalom. Olvastam még néhány tavaszi vagy nyári tekercs receétet és elég gyorsan leszűrtem a lényeget: 

Mik a tavaszi tekercs készítésének legfontosabb szabályai?

  1. Ahhoz képest, melyik évszakban készítik, nevezik tavaszi, téli, vagy nyári tekercsnek. Valami miatt ősszel ilyet senki sem csinál, mert őszi tekercs receptet nem találtam.
  2. Kicsit hasonló a mexikói konyhához abban, hogy mindenki azt tesz a tekercsbe, amit éppen talál otthon a hűtőben.
  3. Az egyik leggyorsabb fast food – azaz gyors kaja. Ha csak nyers dolgot teszel bele, akkor gyakorlatilag összegöngyölés után már eheted is. A rizslapot nem kell főzni, sütni. Készen van úgy, ahogy van.
  4. Ha azt gondolod, hogy majd fel tudod göngyölni elsőre, elég nagyot tévedsz. Egy csomó videó kering a neten arról, hogyan kell felgöngyölni a tavaszi tekercset.
  5. Friss étel, nem az igazi melegítve. Úgyhogy ne két nappal a vendégség előtt készítsd el.

Hozzávalók egy jó tavaszi tekercshez télen:

  • személyenként 4-6 rizslap (én olyan csomagot vettem, amiben kb. 43-44 db rizslap van, úgyhogy a maradék ment a mélyhűtőbe),
  • a hűtő mélyének minden titka, ami még fogyasztható – mi serpenyős mirelit zöldséget választottunk,
  • ha ragusan akarod, akkor paradicsomsűrítmény,
  • szósz – a nagy receptkönyvek mogyoróolajjal ajánlják, mi sajtszósszal ettük, de szerintem barna mártással is finom lehet,
  • főtt rizs vagy főtt üvegtészta, hogy tömörebb, laktatóbb legyen az étel,
  • fűszerek – só, bors, zöldfűszer – bármi, amit szeretsz.

Elkészítés módja:

Egy wokban, vagy serpenyőben párold meg a zöldségeket, fűszerezd meg, önts hozzá egy kis sűrített paradicsomot, majd hagyd, hogy összeérjenek az ízek. 

Közben készítsd el a szószt, ha azzal szeretnéd enni. Ha egyszerűen akarod megoldani és van otthon zacskós barna mártásod, akkor a zacskón található recept szerint készítsd el. Laktózmentes sajtmártást úgy készíthetsz, hogy laktózmentes tejet vagy rizstejet tegyél egy edénybe és kezdd el lassú tűzön melegíteni. Majd reszelj bele hosszú érlelésű sajtot, például gouda sajtot. A hosszú érlelés során a sajt természetes módon válik laktózmentessé. Folyamatosan kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Kicsit sózd és borsozd, ha gyengébb aromájú sajtot tettél bele. 

Ha ezzel készen vagy, akkor vegyél egy edényt és önts bele meleg vizet. Vegyél elő egy műanyag vágódeszkát is (fontos, hogy ne fa legyen, mert arra rátapad a rizslap). Néhány másodpercre az első rizslapot forgasd bele a vízbe, majd tedd a vágódeszkára. Ilyenkor már hajtogatható a rizspapír, de nem szakad. Tedd rá a tölteléket, majd csomagold be, mintha ajándékot készítenél. Majd egy kiolajozott edénybe tedd bele. A rizslapok összetapadnak, valahogy védekezni kell ellene. Amint megvan, akkor vizezd be a következő rizslapot és ismételd az egész műveletet addig, míg minden el nem fogy. 

Ha kicsit akarsz rajta finomítani, akkor az edényt tedd be a sütőbe és kicsit grillezd meg a tetejét. Nekem így jobban ízlett. És mivel nem olajoztam ki az edényt, egy kicsit egymáshoz tapadtak a tekercseim. Van még mit tanulni, de van még egy csomó rizslap a mélyhűtőben. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!