Nemrég egy fiatal amerikai nő, Danielle Munyan osztotta meg történetét a nagyvilággal egy gluténérzékenyeket tömörítő csoportban:
“Started this journey 14 years ago. They said, go to a dietitian… I was like how hard can it be to go gluten free. I got this. Boy was I wrong! I ate fries from McDonald’s (because I thought they were gf) along with many other items I thought were gf. I didn’t know gluten was under different names… I didnt have a support group to help teach me. Fast forward 14 years… I now have Hashimotos and they think gastroparesis. I’m nauseous 24/7 and can’t really drink or eat things. I go in for IV’s weekly. PLEASE don’t do as I did…. take this disease serious and call/email the manufacturers. Learn how to read labels and don’t go by it says “gluten free” trust me, you don’t want to go through this
💚
*Just hope to change one life with this post “
Danielle szavait így lehet visszaadni (nem irodalmi fordításban)
“Az egész 14 évvel ezelőtt kezdődött. Mondták, hogy menjek dietetikushoz… Annyira kemény volt magamtól átállni a gluténmentes életre. De megtettem magamtól. De srácok, milyen rosszul tettem! A McDonaldsből ettem a sült krumplit – mert azt hittem, gluténmentes. És persze sok más egyebet is, amiről azt hittem, gluténmentes. Akkor nem tudtam, hogy a glutén milyen sok néven van jelen a mindennapokban. Nem volt csapatom, aki tanítson. Milyen gyorsan eltelt az a 14 év… Jelenleg Hashimotom van és úgy hiszem, gastroparesis-em is. Éjjel-nappal hányingerem van, semmit nem tudok sem enni, sem inni. Már negyedik hete. KÉRLEK ne csináljátok! Én megtettem. Vegyétek nagyon szigorúan ezt a betegséget. Forduljatok szakemberhez! Tanuljátok meg a különböző jelzéseket és ne gondoljátok “csak úgy” valamiről, hogy gluténmentes. Bízzatok bennem, nem akarok ártani Nektek.
Abban reménykedem, hogy legalább egy embernek segítek ezzel a poszttal.”
Danielle nem ment dietetikushoz, nem kérdezte meg, hogy pontosan milyen összetevőket nem ehet. Nem mondta el neki senki, hogy a “glutén” pontosan miben lelhető fel. Így azt ette, amiről ő úgy gondolta, hogy gluténmentes. Az állapota romlott, a poszt publikálásakor kórházban volt.
Azt hiszem, nem kell ragozni, hogy mi a tanulság Danielle történetéből. Kérj szakértő segítséget, ha egy komoly betegséget állapítanak meg Nálad. A gluténérzékenységet, azaz a cöliákiát igenis komolyan kell venni! Ez egy örök életre szóló autoimmun betegség. Nem kicsit, vagy nem nagyon vagy cöliákiás. Nem allergiás vagy a gluténre. Egyszerűen csak a szervezeted saját magát falja fel, ha glutén-tartalmú ételt eszel. Lehet, hogy nem lesz tőle hányingered. Lehet, hogy nem rohansz hasmenéssel a WC-re. Lehet, hogy nincs tüneted. De közben a szervezeted szépen lassan roncsolja önmagaát és egyre közelebb kerülsz a halálhoz.
És nem, az orvostudomány jelenlegi állása alapján nem lehet a cöliákából kigyógyulni.
Vannak, akik azt mondják, hogy ők kigyógyítanak a gluténérzékenységből. Van egy rossz hírem: jelenleg nincs gyógymódja a cöliákiának, azaz a gluténérzékenységnek. Hiába fogadod el önmagad, hiába érted meg a nagyanyád problémáját. Hiába tanulsz meg helyesen lélegezni. Ettől ez még nem változik. És igen, menj el orvoshoz, természetgyógyászhoz, dietetikushoz. Kérdezd meg tőlük, hogy mit ehetsz és fogadd meg. Sokkal könnyebb lesz az életed. És igen, lehet így élni. Nekem is sikerül.
Nagyon sokan az internetről tudakozódnak – még akkor is, ha komoly betegségük van. Rákos betegekkel is találkoztam már, akik ahelyett, hogy elmentek volna orvoshoz, az internetről gyűjtöttek információkat. Olyan emberekhez mentek, akik azt mondták nekik orvosi diploma nélkül, amit hallani akartak.
Minden betegségre oda kell figyelni! Minden betegség kihat az egészségedre, az életminőségedre, az életedre! Vedd komolyan a komoly betegségeket!
Orvosi és komoly egészségügyi ismeretek nélkül soha ne kezdj öngyógyításba! Menj el olyan orvoshoz vagy természetgyógyászhoz, akinek megvan a kellő szakmai tapasztalata, akiben megbízol. Beszéld meg vele, mit kell tenned, mit kell enned.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: