Amikor szembesültem azzal, hogy életem végéig gluténmentes étrenden kell élnem, két dolgot hallottam az ismerőseimtől:
Több, mint tíz éve saját kis házi költségvetést vezetek, így forintra pontosan meg tudom mondani, mire mennyit költök. Na jó, a részletes bevásárlólistát nem vezetem, de azt tudom, hogy boltban mennyi megy el egy hónapban élelmiszerre és az egyéb étkezések összesítve egy hónapban mennyibe kerülnek.
Nem ért túl nagy meglepetés: mióta átálltunk a gluténmentes étrendre, kb. 20 %-al növekedett meg az élelmiszerekre fordított összeg a háztartásunkban. Hozzá kell tenni, mi tudatos vásárlók vagyunk, kifejezetten odafigyelünk, mi mennyibe kerül.
Ez a 20 % lehet, hogy másnál akár 30 vagy 50 %-ot is jelenthet, ha a teljes család át akar állni a gluténmentes étkezésre. Mi mindketten így étkezünk itthon – sokkal egyszerűbb a gluténmentes konyha kialakítása szempontjából. Erről korábban itt írtam.
Az biztos, hogy a gluténmentes étkezés drágább, mint a hagyományos konyha fenntartása. Mi lehet ennek az oka?
Nagyon sokféle gabona van, ami gluténmentes, én mégis a rizstermesztést vizsgáltam meg. Miért? Mert hazánk a rizstermesztés északi határán fekszik. Ennek ellenére kicsi a rizstermesztés aránya, kb. 2800 hektáron folyik. Magyarország teljes, gazdaságilag hasznosítható termőterülete 2017-ben 5064 ezer hektár volt a KSH számadatai alapján. Mondhatnám azt, ezzel mindent el is mondtam. De ennél még bonyolultabb a kép. Nemcsak arról szól a dolog, hogy kevés a rizsföld hazánkban.
A rizstermesztés automatizálható, de például egy búzaföldhöz képest még mindig nagyobb a kézimunka igénye – legalábbis eddig itthon több kézierőt igényel, mint más gabonafélék. Az ilyen jellegű munka pedig drága.
A rizsföldről pedig valahogy be kell kerülnie a rizsnek a tányérba:
Mi ennek a jelentősége? Azok, akik cöliákiások, egy iciri-piciri morzsától is rosszul lehetnek. Sajnos, én is jártam már úgy, hogy véletlen diétahiba fordult elő. Öt órás hasgörcs lett az ára egy fa vágódeszkán felvágott sajtnak. A sajt amúgy gluténmentes. A deszkán meg vágtak kenyeret, a kenyérmorzsa belement a fa vágódeszka apró réseibe. Onnan a sajtra, onnan a hasamba. A hasam pedig azonnal reagált. És ez csak egy jelenség, amit okozhat a keresztszennyeződés.
Hogyan lehet elkerülni a keresztszennyeződést egy üzemben?
Mindegy, hogy melyik megoldást választjuk, mindegyik többletköltségeket okoz a vállalatnak. Legyen szó akár elkülönítésről, akár tisztán gluténmentes üzemről.
A szállítás során is oda kell figyelni a keresztszennyeződés elkerülésére – ez is többletköltség. Lehet hogy plusz csomagolóanyagot jelent, lehet, hogy külön szállítójárművel. Mindegy, miről beszélünk, ez mind-mind költség.
A boltban is figyelni kell a kihelyezésnél arra, hogy ne érje keresztszennyeződés az árut. Lehet, hogy ezt valahol csak plusz polccal tudják elérni. Ez is pénzbe kerül.
Ha drágább az alapanyag, drágább a liszt, drágább a malom, drágább a tésztakészítő üzem, drágább lesz a tészta is. És ezért van az a bizonyos 20-30 %, amivel garantáltan többe kerül a gluténmentes háztartás, mint a hagyományos konyha.