Vasárnap igyekszem úgy főzni, hogy másnap tudjunk magunknak vinni ebédet. Ez a legegyszerűbb. Ha gluténmentes étkezést kell folytatnod, meglehetősen nehéz a mindennapos ebédet megoldani. A munkahelyi menzákon ez gyakorlatilag lehetetlen. Ha olyan helyen dolgozol, ahol nincs megfelelő étterem a közelben, akkor marad a rendelés. Ezzel is az a gond, hogy meglehetősen kevés ételszállító cég kínál elfogadható áron biztosan gluténmentes ételt. A legegyszerűbb megoldás ezért az otthoni főzés.
Ha nem akarsz túl sokat bajlódni a kétnapos ebéddel, szerencsére akkor is van megoldás. Az egyik legjobb a rakott valami. Olvashattál tőlem korábban is rakott ételes receptet, most egy kicsit megvariáltam az egyik korábbi receptemet, amit itt olvashatsz.
Múlt héten kb. négy nap ettem rakott rizst, így, ma nem volt hozzá kedvem. Az egyik választási lehetőség a krumpli volt a vasárnapi-hétfői dupla ebédhez. Az az igazság, hogy bakonyi lányként szeretem a krumplit. Szeretem főzve, sülve, szeretem gnocchi vagy dödölle formájában. Na jó, a dödölle nem bakonyi, hanem Vas megyei és Zala megyében honos étel, ettől még finom.
De maradjunk dödölle helyett a rakottnál. Körbenéztem a hűtőben, és elég saját összetételű, de számomra annál finomabb rakott krumplit sikerült alkotni. Nem teljesen vegetáriánus, mert sajt, tejföl és tojás is van benne. Így vegánoknak ezeket az összetevőket valamivel helyettesíteni kell. De húsmentes. Nézzük hát a receptet és azt, hogy mit sikerült belőle kihozni.
Összetevők a húsmentes rakott krumplihoz, 4 főre (vagyis négy felnőtt adaghoz):
- kb. 10 db közepes burgonya;
- egy nagy fej hagyma;
- 25 dkg zöldborsó;
- 2 nagyobb répa;
- egy kis kukorica konzerv;
- 4 kemény tojás;
- egy nagy laktózmentes tejföl – merthogy laktózmentes is a recept;
- olajban tartott szárított paradicsom – ezt ne hagyd ki, mert ettől lesz nagyon finom
- fűszerek;
- laktózmentes kemény sajt a tetejére;
- kis parmezán szintén a tetejére, fűszer gyanánt.
Elkészítés módja:
A rakott krumpli nálam egészben főtt krumpliból készül. Lehet nyersen is csinálni, de valami miatt én ezt szoktam meg. Úgyhogy kezdd azzal, hogy héjában felteszed főni a krumplit, egészben, sós vízben. Ha majdnem kész van, akkor vedd ki, még melegen pucold meg. Ez úgy könnyű, ha egy villára felszúrod a krumplit és egy kis kés segítségével könnyen meg tudod hámozni. Majd rakd félre a burgonyát, mert majdnem hidegre kell hűlnie.
Pucold meg a hagymát, szeld fel apró darabokra, a zöldségeket is amit kell, pucolj meg és darabolj fel, a tojást pedig tedd fel főni. Jótanács: a tojást hideg vízben tedd fel főni, ha a hűtőből vetted ki. Nagy valószínűséggel onnan veszed ki.
Ezalatt az idő alatt egy wokba önts egy kevés olajat a szárított paradicsom üvegéből. Én erre utólag jöttem rá, hogy ez milyen jó ötlet. A wokba tedd bele a hagymát, párold üvegesre, majd tedd hozzá a zöldségeket, sózd-borsozd, fűszerezd meg, ahogy kedved van hozzá.
Közben figyelj oda a tojásra is. Ha forrástól számítva 10 percet főtt, akkor azonnal tedd hideg víz alá. Addig folyasd rá a hideg vizet, míg el nem hűl. Így könnyedén meg tudod pucolni és fel tudod szelni.
A zöldségeket párold össze fedő alatt, majd a végén tegyél hozzá szeletelt szárított paradicsomot. Közben el kell, hogy hűljön a burgonya. Szeleteld fel kb. 1 cm-es szeletekre. Majd az egészet tedd bele rétegesen egy hőálló tálba. A tejfölt a zöldségek közé is tegyél, és a tetejére is, majd szórd meg jól az egészet sajttal és egy kis parmezánnal. Tedd be a sütőbe, negyed órát légkeverés nélkül, hagyományos sütőben süsd, majd ha van, tedd rá még kb. 10 percre grillezős fokozatra. Ha nincs grilled, az sem gond, egyszerűen hagyd, hogy megpiruljon a teteje. Finom lesz! Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: