Gluténterápia

Finom gyors vacsi krumpliból

“Mit főzzek” – azt hiszem, ez minden háziasszonynak visszatérő kérdése. Ha Te szoktál főzni, akkor teljesen mindegy, hogy egy főre főzöl, vagy tizenötre. Ez a lehető legnehezebb kérdés, amit hétről hétre, esetleg napról napra meg kell válaszolni. 

Anyám ezt a kérdést úgy oldotta meg gyerekkorunkban, hogy “közvéleménykutatást” végzett, hogy kinek mire fáj a foga. Aztán meg azt főzte, amit ő kitalált. Ez időnként nem egyezett a javaslatainkkal, de túlzottan sok jelentősége nem volt. A legjobb inkább az, ha van egy-két ötlet és abból lehet választani. Mert a “mit főzzek”-re nem biztos, hogy olyan választ kapsz, amihez: 

  1. van alapanyag otthon;
  2. van kedved elkészíteni;
  3. van időd elkészíteni;
  4. a jelen lévők szeretik és hajlandóak is megenni. 

Ez a kaja nagy valószínűséggel mindegyik feltételnek megfelel. Sok nevet hallottam már rá: tócsi, tócsni, cicege, beré, krumplilángos (bár ez utóbbi alatt mást is értenek). Szóval, mindegy, hogy minek nevezzük. A lényeg, hogy gyorsan megvan, kevés hozzávaló kell – ráadásul itt lehet cserélgetni is az alapanyagokat. Ha van robotgéped, akkor fél óra alatt tényleg készen van. 

Hozzávalók

  • 1 kg nyers burgonya (lehet bele tenni nyers répát is, vagy lehet répa-karfiol kombóból készíteni, de nyers brokkoliból is készíthetjük);
  • 1 egész tojás
  • kevés rizsliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt);
  • kis só, bors az ízesítéshez;
  • tejföl, sajt, fokhagyma a tálaláshoz (laktózmentes verzió is jöhet);
  • olaj vagy kókuszzsír a sütéshez.

Hogyan készítsd el a finom vacsit krumpliból

Pucold meg a burgonyát és reszeld le. Robotgéppel pillanatok alatt megvan, kézi reszelőn meglehetősen macerás dolog. Közben ülj le mondjuk tévét nézni, hogy ne unatkozz. Keverj hozzá egy nyers tojást, kis sót, borsot és 2-3 evőkanál lisztet. Egy sűrű masszát kell kapnod. Amit elfelejtettem lefotózni, mert annyira éhesek voltunk és csak a sütésre koncentráltam. Én egy nagy evőkanállal szoktam kiszedni a sütéshez.

Serpenyőben hevíts olajat vagy kókuszzsírt és kis lapos palacsintácska formában süsd meg mindkét oldalon. Úgy jó, ha aranybarnára és kicsit ropogósra sütöd. Reszelhetsz rá kemény sajtot, tehetsz rá tejfölt ízesítésnek. A tejfölbe tehetsz apróra szelt vagy fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Még melegen edd meg, mert úgy az igazi. 

tócsi

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Attila Grád says:

    Mi már ezt régota csináljuk !!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!