Nyár van, meleg van. Szerinted van kedve órákon át konyhában főzni az ember lányának? Ha redszeresen olvasod a blogom, akkor talán rájöttél, hogy amúgy sincs nagy kedvem túl sok időt konyhában tölteni, nemhogy ilyen melegben. Számomra az étkezés a létfenntartás része. Enni kell. Ha pedig eszünk, az legyen finom, egészséges, antiallergén és készüljön el gyorsan. Ehhez nem tartozik hozzá a forró sütő mellett hosszú órákon át a konyhában történő tartózkodás – legalábbis számomra. Ha kint legalább 30 fok van árnyékban, akkor duplán.
Enni mégiscsak kell valamit, akár meleg van, akár hideg van. Nyári időszakokban a hőség enyhítésére legjobbak a hideg levesek. Hideg levest pedig miből lehetne egyszerűbben készíteni, mintsem finom, szaftos gyümölcsből? A gyümölcslevesek elkészítésének is több módja van, én a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módszert választottam. Ezt egyszerűen nem ronthatod el!
Hozzávalók a leveshez – na jó, hűsítő kanalaznivalóhoz:
- 50 dkg friss gyümölcs – jelen esetben eper, mivel épp eperleves van a címben. De lehetne akár meggyleves is, vagy cseresznye;
- 400 ml kókusztej – az egész ettől lesz paleo, meg laktózmentes, meg gluténmentes;
- kevés édesítő – ha tényleg jót akarsz magadnak, akkor egy kiskanál eritritolt tegyél bele. Ha nincs otthon, akkor bármilyen egészséges édesítőt;
- ha van otthon egy kis vanília, akkor kapard ki a belsejét ez is ad neki egy kis ízt. Nekem nem volt, így ezt kihagytam a levesből.
Elkészítés módja:
Jó alaposan mosd meg a gyümölcsöt. Ha magos gyümölcsöt választasz, akkor magozd ki. Távolíts el róla mindent, ami nem ehető. Szedd le az eperleveleket, szedd le a száráról. Akkor is mosd meg, ha a kertedben termett. Ki tudja, a szomszéd macskája mikor pisilte le. Fő a higiénia.
Vegyél egy kézi botmixert, vagy egy turmixgépet. Ha a botmixert választod, akkor öntsd egy tálba a gyümölcsöt, a kókusztejet és a kis édesítőt és egészen addig dolgozd el, míg szép sűrű folyadékká nem alakul az egész. Ha turmixgépbe töltöd, akkor is sűrű krém állagúvá keverd össze. A gyümölcs ízétől függően tegyél bele több vagy kevesebb édesítőt. Ha úgy érzed, hogy túl sűrű lett a végeredmény, akkor kis vizet tegyél a levesedhez.
Ezután tedd be hűtőbe és ha kellemes hőmérsékletű lett, akkor fogyaszthatod is. Ha a kókusztejet a hűtőben tartod, akkor azzonnal fogyasztható. Tegyél egy kis mentalevelet a leves tetejére, jobb íze lesz tőle és jobban is néz ki. Ha akarod, akkor szórd meg egy kis fahéjjal. A vájtszeműek nyilván észrevették, hogy a képen nem menta van. A fotózásnál egy kis bazsalikom is jól mutatott, de ha mindenáron zöldet akarsz tenni rá, maradj a mentánál, úgy finomabb.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: