Emlékeztek rá, mi volt az egyik legnagyobb nyűgöm a kávés puding elkészítése után? Hogy mi a fenét kezdjek a megmaradt tojásfehérjével. A megoldás elég gyorsan jött. Párom édesanyja készített darált mandulás habcsókot. Abba nem kell a teljes tojást beletenni, hanem csak a fehérjét. Mire ezt az információt megtudtam, addigra persze a a tojásfehérje magától is kimászott volna a hűtőből, így kiöntöttem.
Szerencsére nem kellett sokat várni a következő adag tojásfehérjére. Mert a kávés puding bizony finom, így két nappal ezelőtt ismét készítettem. A maradék tojásfehérje pedig most nem romlott meg a hűtőben, hanem kókuszgolyót sütöttem belőle.
Hozzávalók egy tepsi kókuszgolyóhoz
(attól függ, mekkorákat csinálsz belőle, úgy 20-22 db kis golyócskára lesz elég ez az adag):
- 3 tojásfehérje (ha kávés pudingot is készítesz, akkor nem kell plusz tojást feltörnöd. Ha csak kókuszgolyót terveztél, akkor a maradék tojássárgából pedig készíts pudingot, mert finom!);
- 4-6 dkg eritritol vagy nyírfacukor (a nyírfacukorból kicsit több kell, az eritritolból kevesebb);
- egy evőkanál holland kakaópor (ne zsírszegényt válassz, mert azt telenyomták szénhidráttal);
- csipet só;
- 15 dkg kókuszreszelék;
- két evőkanál citromlé, vagy fél citrom csavart leve – nekem ez nem volt itthon.
Elkészítés módja:
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, tedd bele az édesítőt, majd verd tovább teljesen. Én az elején beletettem a tojásfehérjébe a cukrot, így hosszabb ideig tartott. Tegyél bele egy ici-pici sót is. És tedd bele a kis citromlét.
Amikor sikerült jó keményre felverni a tojásfehérjét, keverd hozzá a többi hozzávalót is, de óvatosan. Ha eddig gépet használtál, akkor ne azzal folytasd, hanem egy fakanállal vagy keverőlapáttal forgasd bele óvatosan a habba a kakaóport és a kókuszreszeléket is.
Közben melegítsd elő a sütőt 150-160 fokos hőmérsékletre, a hőkeverőt ne kapcsold be.
A kókuszos masszából formázz kis golyócskákat és tedd a tepsibe. Ha sütőpapírt használsz, akkor nem kell annyit mosogatni.
Ne aggódj, nem fog szétfolyni sütés közben. Én is azt hittem és elég távol tettem egymástól a kókuszgolyókat, de nem nagyon változott a sütés után a térfogatuk.
Tedd be a sütőbe és kb. 15-16 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha kicsit megsült az alja, de nem száradt ki. Amikor kivettem és megkóstoltuk az édességet, az jutott eszünkbe, hogy olyan, mintha fűrészport ennénk. Mert hát a kókuszreszelék elég furi tud lenni. Gondoltam, hogy majd kávé mellé jó lesz. Ezért is találtam ki azt a nevet, hogy fogyókúrás kókuszgolyó. Azt hittem első kóstolás után, hogy úgysem lehet belőle annyit enni, hogy hízlaló legyen, mert nem elég finom.
Aztán a golyócskák kihűltek és azt vettem észre, hogy mindig egy-egy darabbal kevesebb lett a tányérban. Rájártunk. Tulajdonképpen nem is rossz a csokis kókuszgolyó. Sőt! Szerintem egészen finom lett. Legközelebb majd megpróbálom darált mandulával is. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: