Gluténérzékenyként nem lehet megenni a búzát, a rozst, az árpát. Így aztán a főzésnél kimarad az árpagyöngy is, a kuszkusz, de még a bulgur is. A sima, hántolt rizsnek túl magas a glikémiás indexe, így elég gyorsan kiürül a szervezetből. Úgyhogy előbb-utóbb alternatívákat kell keresni. Nemrég az egyik mostanában nagyon felkapott gluténmentes növényt, a quinoa-t. Itthon a magját esszük, bár a levele is ehető. Magas a fehérjetartalma, így vegetáriánus étrendben kifejezetten előnyös a fogyasztása. Eléggé drága, így mindennapi eledelnek nem jön szóba. De időnként miért ne?
Így aztán úgy döntöttem, kipróbálom én is. Készítettem magamnak finom, zöldséges quinoa-t.
Hozzávalók a zöldséges quinoa-hoz:
- egy kis csésze quinoa;
- sok-sok zöldség ízlés szerint – én brokkolit, répát és borsót választottam, de bármi lehet, amit szeretsz;
- vöröshagyma;
- zöldfűszerek;
- kis olaj a sütéshez.
Elkészítés módja:
Mosd meg alaposan a quinoa-t! Ha nem mosod meg, akkor ugyanúgy keserű lehet, mint a köles. Ugye, ezt Te sem akarod? Nagyon kis szemű szűrőt kell választanod, mert picik a magjai, könnyen kibújnak és akkor a drága mag a lefolyóban végzi. Ezt követően 2-szeres sós vízben tedd fel főni.
Közben pucold meg és apróra vágd fel a hagymát. Egy wok-ban vagy serpenyőben párold egy kis olajon üvegesre. Amíg párolódik, szeleteld fel a zöldséget, vagy vágd egyenletes darabokra. Ha szép áttetsző a hagyma, akkor fokozatosan tedd hozzá a zöldségeket. Először azt, aminek kicsit több párolódás kell, a végén azt, aminek szinte nem kell semmi. Pirítsd át a zöldségeket, de ne főzd és ne süsd meg. Lényeg, hogy ropogósak maradjanak.
Közben azért figyelj oda a quinoa-ra is. Ha megfőtt, akkor szép, áttetsző magok lesznek, a száraz magok méretének úgy a háromszorosára híznak meg. Keverd hozzá a zöldséghez és még egyszer alaposan pirítsál rá. Ha van kedved, a végén szórd meg egy kis parmezánnal. Csak a fantáziádon múlik, mi lesz a vége. És persze az arányok is Rajtad múlnak, mennyi zöldséghez mennyi quinoa-t számolsz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: