Ha minden nap főzöl, akkor előbb-utóbb eljutsz arra a pontra, hogy bármit képes vagy rakott formában megenni. Miért is? Mert minimális előkészítéssel elég finom ételeket lehet rittyenteni. Csak várd ki azt, hogy megsüljön. Na jó, azzal együtt sem olyan hosszú ideig tartanak.
Egy ideje főzöm minden nap, és legalább egy héten egyszer rakott valami van. Nemrég éppen rakott cukkinit készítettem. A rakott valamiben az a jó, hogy másnapra összeérik az íze. A rakott valamiben az a nem jó, hogy csak aznap finom, amikor sajtot szórsz a tetejére és a grillezőben megpirítod. Így aztán Neked kell eldönteni, hogy ropogósa akarod-e enni a tetejét, vagy inkább hagyod, hogy jól összeérjenek az ízek. A hétköznapi főzésnél én az utóbbit választom. Vacsorára nem túl egészséges ilyet enni, így marad az esti előkészítés másnap ebédre.
Hogyan is készül a rakott cukkini?
Hozzávalók:
- egy kisebb fej vöröshagyma;
- néhány szem kisebb krumpli – ha fogyózol, akkor ezt inkább hagyd;
- egy csésze hajdina, vagy köles – ez adja a rakott szénhidrát részét;
- jó sok cukkini – én kb. egy 450 grammos darabból készítettem, de ez kicsit kevés volt a nagy csésze köleshez kettőnknek. Inkább kis csésze köles és 450 gramm zöldség, vagy nagy csésze köles és 1 kg, vagy két kisebb zacskó mélyhűtott, vagy ugyanennyi nyers zöldséget javasolnék;
- fűszerek;
- félkemény vagy kemény sajt a tetejére – a kemény sajt nem okoz gondot a laktózérzékenyeknek, egyébként figyelj, hogy laktózmentes legyen.
Elkészítés menete:
Ha használsz krumplit, először azt tedd fel főni egészben, héjában, mert ennek kell a legtöbb idő. Közben készítheted a többi hozzávalót.
A kölest, vagy a hajdinát mosd meg alaposan. A hagymát is pucold meg, vágd apróra (mondom apróra) és párold üvegesre fedő alatt. Ha finomat akarsz, akkor egy-két gerezd fokhagymát is tehetsz bele. Ezt követően tedd bele a fűszereket, majd a hajdinát, vagy kölest keverd hozzá, kicsit pirítsd meg, de figyelj, hogy ne égjen oda semmi. Tegyél hozzá annyi vizet, amennyit a csomagoláson írnak, általában háromszoros vizet javasolnak. Fedő alatt főzd meg teljesen.
Ha minden igaz, ilyenkorra már megfőtt a krumplid. Vedd ki a forró vízből és egyből pucold meg. Forrón könnyen lejön a héja. Én úgy szoktam, hogy egy villát beleszúrok és egy kis késsel hámozgatom meg. Ha készen vagy, szeld fel lehetőleg minél vékonyabb szeletekre.
Kapcsold be a sütőt és ha van grillező rajta, állítsd arra. Vegyél elő egy tepsit és az aljára vékonyan tedd le a krumpliszeleteket, rá a hajdinát és az egészre a nyers cukkinit. Ez olyan gyorsan készen van, hogy felesleges előtte főzögetni meg grillezgetni. Az egészre reszelj ízlés szerint sajtot. Ha készen van, tedd be a sütőbe. Én 20 percet szoktam grillezni 180-200 fokos sütőben. Addig süsd, amíg olyan piros nem lesz a teteje, amilyet szeretsz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: