Gluténterápia

Spenótos lasagne – glutén- és laktózmentes verzióban, hús nélkül

Krisztián, szeretünk Benneteket! De ezt a történetet akkor sem hagyhatom ki, mert mindig ez jut eszembe a spenótról és a lasagne-ról.

Nagyjából 10 év óta vagyok vegetáriánus, és másfél éve vagyok gluténmentes diétán. Abban az időben, amikor még nem tudtam a gluténérzékenységemről, már akkor is komoly gondot okoztam a húsevő rokonoknak egy-egy látogatás előtt-alatt. Vannak, akik nem értik meg az étkezésemet, mások elfogadják. Van, aki úgy gondolja, hogy a Holdról jöttem, mert nem eszem meg a húst. És van, aki számára az sem egyértelmű, hogy a húsmentes étel nem attól húsmentes, hogy a csirkehúsos rizottóból kipöckölöm a húst a tányér szélére. A húsmentes étel nem látott húst, maximum a szomszéd főzőlapon. Így aztán komoly fejtörést okozok néha egy-egy kedves rokonnak, hogy mit főzzenek nekem.

Párom barátja és húsevő családja elfogadja, bár szerintem nem érti meg az étkezésemet. Mielőtt megyünk hozzájuk, régebben mindig megkérdezték, hogy mi legyen az ebéd, amit én is meg tudok enni. (Mostanában a gluténmentes étkezés miatt én viszek ennivalót, ha vendégségbe megyünk. Így mindenkinek könnyebb.) Ez az előzékenység nekem sokat jelent, hiszen megpróbálnak figyelni rám. Egyik ilyen látogatás előtt a párom és a családfő telefonon egyeztetett. A következő beszélgetésrészlet hangzott el:

  • Akkor csinálunk Nektek lasagne-t, jó?

  • De Elvira nem eszi meg a húst.

  • Nem baj, teszünk bele spenótot.

Azóta nálunk szállóige lett a „spenótos lasagne”. Már nem emlékszem, mi volt az ebéd akkor, de az biztos, hogy nem húsos-spenótos lasagnet ettem.

Így aztán számtalanszor döntöttünk úgy hogy kipróbáljuk itthon mi is a hús nélküli, de spenótos lasagne-t. Úgy gondoltam, megosztom Veletek is a receptet.

Hozzávalók a spenótos lasagne-hoz vegetáriánus változatban:

  • gluténmentes lasagne tészta (lehet ilyen száraz tésztát kapni itthon is) – kb. 450 gr;

  • egy csomag mirelit spenót (figyelj oda, mert nemrég tejszínes spenótot sikerült venni, amit összekevertek búzaliszttel);

  • laktózmentes tejszín (200 ml),

  • 4-5 gerezd fokhagyma;

  • só, bors;

  • kevés olaj;

  • parmezán vagy más, érlelés miatt laktózmentes kemény sajt.

Spenótos lasagne elkészítési módja:

Olvaszd ki a spenótot egy serpenyőben, kis olajon. Amikor már kiolvadt, sózd-borsozd meg és fokhagyma nyomón áttört, előtte megpucolt 4-5 fokhagyma-gerezdet tegyél hozzá. Majd öntsd bele a laktózmentes tejszínt és kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Egy tűzálló tálat kenj ki kevés olajjal vagy kókuszzsírral, tegyél rá kis spenótos szószt, majd erre lasagne lapokat. Rétegezd addig, amíg minden el nem fogy. Egy réteg tészta, egy réteg szósz. A tésztát nem kell megfőzni, szárazon tedd rá!

A végére szórj rá kemény sajtot. A parmenzán és a gouda is hosszú érlelésű sajtok elvileg. Így laktózmentesek. Választhatsz chedar-t is, ha épp az van otthon, vagy bármilyen laktózmentes kemény sajtot.

Tedd be kb. 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd addig, ami rá van írva a tészta dobozára. Akkor lesz jó, ha a tetején megpirul a sajt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!