Gluténterápia

Medvehagyma – büdös, de legalább hasznos, csak ne keverd össze a gyöngyvirággal

Szinte minden évben hallani arról, hogy összekeverték a medvehagymást a gyöngyvirággal, és ételmérgezést szenvedtek valahol valakik. Nézem az interneten a fotókat, ahol próbálják bizonygatni, hogy mennyire hasonló a medvehagyma és a gyöngyvirág levele. Valóban nagyon hasonlítanak, de szagoltál már gyöngyvirágot? Még véletlenül sincs hagymaszaga. A medvehagymának pedig olyan erős fokhagyma-szaga van, hogy lehetetlen összetéveszteni mással. 

Ha medvehagymát akarsz venni, ezekre a dolgokra figyelj!

  • nagyon erős fokhagyma-szaga van- ha az erdőben jársz, már messziről lehet érezni a szagát;
  • a medvehagyma levelei külön-külön törnek elő a földből, a gyöngyvirág levelei a tőre feltekerednek;
  • a medvehagyma levele vékony, könnyen gyűrhető, a gyöngyvirág levele jóval keményebb;
  • a medvehagyma levelét megdörzsölve hagymaszagú lesz a kezed.

Ha bizonytalan vagy, akkor boltban árusított medvehagymát vegyél, mert az biztos forrásból való. A piacon is vásárolj nyugodtan a zöldségesedtől, akiben megbízol. 

Hogyan fogyaszd a medvehagymát? A legjobb, ha nyersen eszed meg, salátába keverve, vagy szendvicsre téve. Emellett még készíthetsz belőle például medvehagymás gnocchit is. Arra azért ügyelj, hogy a főzés során veszít a hatóanyag tartalmából. Ha gyógyászati célból eszed, akkor fogyaszd nyersen. Ne aggódj a szag miatt! A fokhagyma a bőrön keresztül párolog órákkal a fogyasztás után, a medvehagymának nincs ilyen tulajdonsága. Étkezés után moss fogat és egyből szalonképes leszel. Legalábbis ezen a téren. 

Ha szeretnéd eltenni, akkor a legjobb megoldás az, ha megmosod, feldarabolod és gyorsan beteszed mélyhűtőbe. Ilyenkor veszít a hatóanyagtartalmából, de a semminél azért jobb. Semmiképp se szárítsd, mert akkor hatóanyag nem marad benne, teának sem tudod meginni. 

De mégis mire jó a medvehagyma? 

Elsősorban érelmeszesedést gátló, koleszterinszint csökkentő hatása miatt fogyasztják. Ez persze nem jelenti azt, hogy bátran ehetsz pacalt rántott hússal, ha mellé medvehagymát eszel köretnek. De nemcsak a koleszterinszintet, hanem a vércukorszintet is csökkenti. Emiatt cukorbetegek ne fogyasszák, vagy csak kis mértékben – megzavarja a beállított cukorszintet. 

Nagyon jó hatással van az emésztésre. Ha le vannak lassulva a belek, akkor javít a bélmozgáson (ezt nevezzük perisztaltikának), javítja az étvágyat, de még a szeleket is hajtja. Ne gondold, hogy csak a középkorban éltek paraziták az ember beleiben. Mai napig fordulnak elő olyan élőlények, amik nem éppen a legkedvezőbbek a szervezetnek. A medvehagyma ezeket az állatokat, úgynevezett bélférgeket is elűzi

Emellett általános roboráló, immunerősítő gyógynövény is, hasonlóan a fokhagymához. Pont ezért jó a tavaszi friss medvehagymát fogyasztani. A tél alatt legyengülhet a szervezet, ezért a tavaszi erősítés, roborálás egyik legjobb alkotóeleme. Segít a salaktalanításban. A tavaszi méregtelenítő kúrák szinte elképzelhetetlenek nélküle

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!