A címben szándékosan nem gluténérzékenységet írtam, mert egy csomó más betegség is igaz ez az egész. A gluténérzékenységnél jönnek elő leginkább a hiánybetegségek, de számos más betegség, például IBS, Chron-betegség is együtt járhat vitamin- és tápanyaghiánnyal.
De kezdjük az egészet az elejéről. Számos bélrendszeri betegség azzal jár, hogy a táplálék felszívódást lehetővé tévő bélbolyhok elkezdenek károsodni. Ilyenkor a bélbolyhok állapota romlik, felszínük egyre kisebb és kisebb lesz, legrosszabb esetben ellapul. Erre egy skálát is kitaláltak, ami alapján az orvosok jobban tudják a betegeket osztályozni:
- Marsch 1: Emelkedett az IEL-szám. Ezt a Dermatitis herpetiphormis Duhringnál látják és a családszűrésnél a rokonoknál.
- Marsch 2: Az IEL szám emelkedett, a krypták felszíni szövetei megvastagodtak egy speciális sejttel, és még nincs boholykárosodás. Ez a betegség elején, jellemző szövettani kép.
- Marsch 3: Ez már az aktív coeliakia szövettani képe. Kölünböző szintű boholykárosodással. Ilyen kép van a tünetmentes, néma lisztérzékenységnél is. A Marsch 3-on belül van enyhe, közepes és lapos nyálkahártya.
Ezen a képen megnézheted azt is, hogy hogy néz ki egy ép bélmetszet és egy károsodott bélmetszet. Gondold csak végig!
A bélbolyhok teljes felületükön veszik fel a tápanyagokat. Ha károsodnak, akkor ez a felület sokkal, de sokkal kisebb lesz. A fogyókúrázók ilyenkor kezdenek el ujjongani, hogy hajdejó, ehetek, amennyit akarok, nincs felszívódás. Igen, és pont ez a lényeg: az sem szívódik fel, aminek bizony fel kellene! Hiszen fogyókúránál nem az a lényeg, hogy a létfenntartáshoz szükséges vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat ne vidd be a szervezetedbe, hanem az, hogy kevesebb szénhidrátot egyél, illetve kevesebbet egyél.
A bélbolyhok károsodása akkor következik be, ha a betegség tünetei miatt a szervezet elkezdi őket csiszolni. Ilyen például a gluténérzékenység. Ilyenkor a szervezet autoimmun folyamatai miatt a bélbolyhok elkezdenek szépen lassan csökkenni, majd teljesen el is tűnnek. A bélboholy károsodásnak van egy szép latin szava is, az atrophia jelzi azt, hogy roncsolódott a bélrendszer.
És miért fontos ez? Hát mert a táplálék felszívódása a városi legendáktól eltérően nem a gyomorban történik, hanem a belekben.
- Amikor lenyelsz egy falatot, a nyálad elkezdi bontani már a szádban. Itt felszívódás gyakorlatilag nem történik. Egyes gyógyszerek és az alkohol képesek arra, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül is felszívódjanak, de tápanyagok, vitaminok itt nem jutnak a szervezetbe.
- Majd a falat szépen lejut a gyomrodba, ahol az epe, a hasnyálmirigy által termelt enzimek még jobban lebontják építőköveire a táplálékot. Ebben segít egyébként a gyomor saját tartalma is. A végén egy elég elképzelhetetlen trutymó keletkezik a hasadban, ami táplálékra nem hasonlít. Ezért fontos egyébként az, hogy jól megrágd a falatot. Ezzel segíted elő a táplálék még kisebb egységekre bontását. Ha nagy darabokban nyeled az ételt – mondhatnám azt is, hogy nyeled az ételt, mint kacsa a nokedlit –, akkor nagyon nehéz dolga lesz a belső szerveidnek. Sőt: nem is tudsz rendesen mindent megemészteni.
- Az így emésztett táplálék eljut a nagyon hosszú vékonybél rendszerébe – ennek a teljes hossza több méter. Itt az úgynevezett bélperisztaltika során a gyomorban keletkezett ételkeverék szépen lassan mozog tovább. Miközben az étel közeledik a folyamat végéhez, a megemésztett táplálékból minden szükséges dolog a vékonybél falain szívódik fel. Mindez úgy történik, hogy a bélbolyhok falain keresztül átjutnak többek között a vitaminok is, melyek a sejtek egészséges működéséhez szükségesek. Ezek a roppant kicsike kis vitaminok bejutnak a bélbolyhok falán át a vérbe és eljutnak oda, ahova kell.
- A táplálék eljut a vastagbélbe, ahol már csak minimális felszívódás történik. Vízvisszaszívás van ezen a részen, hogy a salakanyag be tudjon sűrűsödni. Majd az egész maradék salakanyag a végbélen távozik.
Ha nem egészséges a bélrendszered, akkor a gyomorba bejuttatott táplálék úgy jut tovább, hogy nem tud rendesen felszívódni. A táplálék mozgása nem lassul le attól, hogy rossz a bélrendszered és nem marad benn addig, amíg a teljes felszívódás meg nem történik. Azaz egységnyi idő alatt az egészséges bélrendszerben a vitaminok, tápanyagok nagyobb felületen tudnak felszívódni, mint a károsodott bélrendszeren. Nem kell hozzá nagy matematikai tudás, hogy rájöjj, akkor bizony lehet, hogy csak a vas fele szívódik fel, mint ami felszívódhatna.
És hogy a vitaminoknál maradjunk, minden vitaminból van egy minimális mennyiség, ami szükséges a szervezetnek. Ha a rossz bélrendszer miatt, köszönhetően a nem megfelelő felszívódásnak nem jut be elég vitamin, hiányállapot alakulhat ki, például vashiányos leszel. Ez az, ami nem fáj, nem görcsöl, nem éget. Olyan tünetei vannak, amivel nem mész orvoshoz. Nekem például a hajam rettenetesen hullott, hosszú éveken keresztül. Az őszi hónapokban ráfogtam arra, hogy a tél előtti „vedlés” van, tavasszal meg ugyanúgy igyekeztem megmagyarázni. Aztán ritka szép hajam lett, a szó szoros értelmében. Egy vérvizsgálat során derült ki, hogy a vasszintem a minimális alatt van. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag a vas nem szívódott fel a táplálékból, a vashiányos állapot így elég könnyel kialakulhatott. Nesze neked spenót, meg cékla. Úgyhogy vastablettával kellett bevinnem a vasat. Megjegyzem, ez finom, csokis ízű. Fél éven át tömtem magamba a vasat tabletta formájában, így a vashiányt sikerült rendezni.
De nemcsak a vas, hanem számos vitamin hiányállapotát idézheti elő egy legyengült, károsodott bélrendszer, nem beszélve egyéb károkról is – ezeknek a leírása túlmutat a cikk terjedelmén, majd máskor mesélek erről.
És hogy Te mit tehetsz ellene?
-
időnként menj el általános laborvizsgálatra. A háziorvos is ki tud írni egy általános vizsgálatot, nem kell a belgyógyászatra rohangálnod.
-
ha cöliákiás vagy, vagy egyéb bélrendszeri betegséged van, akkor a laborvizsgálat kiterjed számos vitamin szintjének mérésére is a szervezetedben. Ha mégsem, akkor legalább egy vas- és D-vitamin vizsgálatot kérj, mert ezek mennyisége nagyon gyakran lecsökken bélboholykárosodás esetén,
-
ha étkezési problémád van (állandó hasmenés, hascsikarás), mindenképp kérj beutalót a gasztroenterológiára, hogy megtudd, mi van a háttérben,
-
ha beigazolódott a gyanú és károsodott a bélrendszered, akkor tartsd be az állapotodnak megfelelő diétás étkezést – gluténérzékenyeknél ez egy életre szól,
-
és segítsd a bélrendszered megfelelő probiotikumokkal!
A probiotikumok szerepéről a következő cikkben írok. Addig is: egészséges étkezésre fel, védd a bélrendszered, mert ne feledd:
nemcsak a halál, de az élet is a belekben lakozik!
Oszd meg, ha tetszett a cikk! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: