Budapesten megszaporodtak a hummuszt kínáló bárok, büfék. Ennek az oka talán az, hogy a mediterrán koszt reneszánszát éli kis hazánkban. Emellett a kenhető-mártogatós dolgok is egyre elterjedtebbek. A hummusz kenhető is, meg mártogatható is. Ráadásul finom is. Ha valaki nem akar elmenni étterembe hummuszt enni, kapható boltban is és otthon is el lehet készíteni.
Néhány hónapja úgy döntöttem, hogy kipróbálom, készítek itthon hummuszt, és persze nem teszek bele ecetet. Hallottam, hogy tahini, azaz az őrölt szezámmag az alapja a hummusznak, így vettem is egy zacskóval és jól beraktam a konyhaszekrénybe. Valamilyen rejtélyes oknál fogva úgy gondoltam, hogy ez biztos roppant bonyolult dolog. Így aztán a tahini mélyen a konyhaszekrény mélyén megbújva várta, hogy közelegjen a szavatossági idő lejárta. Mikor feleszméltem, hogy már csak napjai vannak a tahinimnek, rájöttem, nincs mese. Hummuszt kell készíteni!
Mint okkult StreetKitchen rajongó meg is néztem rögtön egy videót arról, hogyan kell könnyen, egyszerűen házilag hummuszt csinálni. A főzés szó túlzás lenne. Ekkor döbbentem rá, hogy teljesen felesleges volt a pánik. A hummusz az egyik legkönnyebben elkészíthető, tápláló étel.
Mi kell a házi hummusz elkészítéséhez?
-
10 dkg őrölt szezámmag – vehetsz egész szezámmagot is, csak azt le kell darálni, az őrölt szezámmagot nevezzük tahininek;
-
25 dkg csicseriborsó – száraz vagy konzerv;
-
1 dl olivaolaj;
-
egy-két gerezd zúzott fokhagyma;
-
só, fűszerek.
Hogyan készítsd el a házi hummuszodat?
Ha száraz csicseriborsód van, akkor azt egy napra áztasd be, lehetőleg fűszeres vízbe. Ezután bő vízben főzd egy-másfél órát. Ha konzerv csicseriborsót vettél, azt is főzni kell, de az egynapos áztatástól megmenekültél. Ez azért jó, mert ha hummuszt akarsz enni és csak száraz csicseriborsód van, akkor nem kell egy napra előre gondolkodnod.
Ha megfőtt a csicseriborsó, vedd le a tűzről, de ne szűrd le. Vegyél elő egy robotgépet, késes vágófelülettel. Először tedd bele a szezámmagot az olajjal és alaposan daráld át. A robotgépbe vízzel együtt kezd el merőkanállal beletenni a csicseriborsót. Eleinte kevés vizet tegyél bele, inkább később pótold. Az egészet alaposan dolgozd át a robotgéppel úgy, hogy könnyen kenhető, sűrű massza legyen belőle. A fokhagymát közben pucold meg, fokhagymanyomón törd át és add a keverékhez.
Kóstold meg és tegyél még hozzá fűszert. Próbáld ki kurkumával, szárított-porított gyömbérrel, indiai fűszerkeverékkel, vagy bármivel, amihez kedved van. Tegyél bele egy kis sót is, hiszen mindennek az az alapja. Még egy kicsit keverd robotgéppel és már készen is van. Ugye, hogy könnyű?
Oszd meg a receptet, ha te is szereted a hummuszt!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: