Nemrég írtam arról, hogy milyen fontos a C-vitamin az életben, az élethez. Mivel a nyár szó szerint a nyakunkon van, ezért gondoltam, a D-vitaminról írok így másodikként.
A D-vitamin egy nagyon hasznos, zsírban oldódó vitamin. Ráadásul ha a a D-vitaminról beszélünk, akkor nem is egy, hanem kétféle vitaminra gondolunk.
Merthogy ismerjük a:
- D3 vitamint, ami napfény hatására keletkezik a szervezetben. Egészen pontosan a bőrben képződik ez a fajta D-vitamin.
- D2 vitamint, amit táplálékkal juttatunk be a szervezetbe. Ez a vitamin, aztán már mindenféle rejtélyes körülmények között átalakul a szervezetben D3 vitaminná.
Na ugye, hogy van köze a napozásnak a D-vitaminhoz? Az azonban fontos, hogy ez ne ész nélkül történjen. Fogadj meg néhány tanácsot, mielőtt napozni kezdesz:
- Vegyél fényvédő krémet! Igen, pláne az első napokban. A napfény egy meglehetősen összetett dolog, többféle sugárzás éri közben a bőrünket és nem mindegyik jó az egészségnek. Óvd magad a káros sugárzásoktól.
- Délelőtt 11-től délután 3-ig ne tartózkodj a tűző napon. Ez az az időszak, amikor a legerősebben süt a nap, a legerősebb hatások érik a bőrt. Ha ilyenkor kifekszel a tűző napra, többet ártasz magadnak, mint használsz.
- Ha olyan országba mész, ahol erős a napsugárzás, tartózkodj sokat árnyékban az első napokban. Hidd el, ilyenkor is barnulsz. A napernyő vagy egy fa árnyéka megvéd a káros sugaraktól. A hófehér bőröd pecsenyekacsára fog hasonlítani, mintsem egy görög istenre, ha Görögországban a repülőről leszállva két napra kifekszel a tengerpartra.
- A nyári szezon előtt menj el egyszer-kétszer szoláriumba, ha megteheted. Nem a D-vitamin szinted nő tőle, hanem kap egy kis védettséget a bőröd.
- Napozás után ne ess neki testradírral a bőrödnek. Lehetőleg zuhanyozz és kevés, bőrbarát tusfürdőt használj. Ennek a D-vitamin képződése miatt van fontos szerepe.
De akkor hogy is van az, hogy a napozástól is megnő a D-vitamin szintünk? Ez azért van, mert a szervezet a D-vitamin elővitaminjait tartalmazza, amik a napsugárzás hatására alakulnak át D-vitaminná. A bőrből ez a vitamin eljut a májba és a vesékbe is. És gondoltad volna, hogy
a D-vitamin befolyásolja a vér kalcium-szintjét is?
Bizony-bizony. Ezért javasolják a csontritkulással küzdőknek a D-vitamin bevitelét is a kálciumfogyasztás mellett.
És milyen pozitív hatásai vannak a D-vitamin fogyasztásnak?
- megfelelő szinten tartja a vérben a kálcium szintet – ez is fontos bizony az erős csontokhoz;
- önmagában is segít a csontok fejlődésében, lassítja a csontritkulást (ha egyéb betegséggel nem párosul);
- segít épen tartani a fogakat – ha jól belegondolsz, a fog is csont, csak kicsit másfajta;
- pikelysömörben szenvedőknél enyhíti a tüneteket – megfigyelték, hogy van összefüggés a pikkelysömör és az alacsony D-vitamin szint mögött;
- segít autoimmun betegségek gyógyításában.
Ha bélrendszeri problémád, például gluténérzékenységed, IBS-ed, Crohn-betegséged van, mindenképp nézesd meg a D-vitamin szinted, mert nagy valószínűséggel hiányt fogsz tapasztalni. A D-vitamin hiánya nem okoz fájdalmas tüneteket, de annál több bajt okoz.
Milyen betegségek alakulhatnak ki D-vitamin hiánya miatt?
- gyenge csontozat – itt akár az angolkórig is el lehet jutni, ami egy meglehetősen súlyos betegség;
- rossz fogak;
- csontritkulás, ha nem figyelnek fel rá időben;
- általános hatásai miatt rontja a cukorbetegek, rákbetegek állapotát is, ha nincs elégséges D-vitamin bevitel.
De mégis: mennyit egyél belőle?
A C-vitaminhoz hasonlóan itt sem egységes az ajánlás. Általában azt mondják, hogy 400 NE elégséges. Ne aggódj, a dobozon rajta van, egy adag vitamin mekkora egységet tartalmaz. Mások szerint ennek a tízszerese, azaz 4-5000 NE az, amire egy felnőtt szervezetnek szüksége van napi szinten.
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így nem ürül ki a szervezetből a felesleg. Így legyél vele óvatos, ha hosszabb ideig szeded a napi adag nagyon sokszorosát, az gondokat okozhat. A napi adag nagyon sokszorosa azt jelenti, hogy 40000 NE-t eszel minden nap, az már túladagolásnak számít. Szerencsére a szervezet erős, ezért csak a hónapokig tartó túladagolásnak lesznek következményei (fejfájás, vesekárosodás, sőt, a csontok gyengülése is). Ha lehet, ezt azért ne várd meg, hogy bekövetkezzen.
Ha az egészséges értékek között mozog a D-vitamin szinted, akkor többletbevitelt nem ajánlanak, ilyenkor elég, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, hogy ez a szint ne is csússzon le. Laborvizsgálat eredményén látod, hogy határon belül van-e az értéked. Többfajta mérési mód létezik, így lehet, hogy ha másik laborba mész el, akkor más eredményeket hallasz. Az a lényeg, hogy hol a határ, ahhoz képest nézd a szinted.
Természetes D-vitamin források:
- halmáj (halmájból készült olaj is),
- szardínia – gyakorlatilag a legtöbb zsíros hal tartalmazza,
- tojás,
- tej, margarin,
- gombák,
- lenmag.
Fogyassz D-vitamint, mert fontos! Ha vegán táplálkozást folytatsz, akkor mindenképp figyelj rá, hogy elegendő D-vitamin tartalmú növényt fogyasszál és időnként nézesd meg a D-vitamin szinted. Ha nem megfelelő, akkor nem árt akár kúraszerűen D-vitamint fogyasztanod, hogy helyreállítsd a kibillent egyensúlyt. De a megelőzéssel rosszat nem teszel magadnak! Kapható olyan D-vitamin készítmény, ami jól beépül a szervezetbe és akár minden nap fogyasztható.
Ha süt a nap, akkor pedig menj ki a szabadba! A napfénytől jobb kedved is lesz.
Teljesen egyetértek a leírtakkal. Amióta a kevéssé napfényes időszakban D-vitamint szedek, gyakorlatilag nem volt megfázásom és ez már közel 7 éve így van. (Ez már csak azért is feltűnő volt, mert régen elég gyakran szedtem össze ezt-azt.) Amit még ajánlanak, a K2 vitamin, ami segít abban, hogy a kálcium csak ott rakódjon le, ahol kell.