Közel hét éve lépett az életembe a jelenlegi párom, így egyúttal anyósom főztje is. Amikor megismerkedtünk, még nem diagnosztizálták a gluténérzékenységemet, így csak a vegetarianizmusom kellett elfogadni. Szerencsére ez párom édesanyjának nem okozott gondot. Számára a vegetáriánus étel nem a rántott gombában vagy rántott sajtban merül ki. Nem beszélve a dödölléről, amit apósom készít. Az is tökéletes lakto-ovo vegetáriánus étel. Tejet-tejterméket és tojást fogyasztok, ami szintén bővíti az általam fogyasztható ételek tárát.
Két évvel ezelőtt kaptam a hírt: gluténérzékenység. Szülők azonnal „riasztva” a következő hazaérkezés előtt. Szerencsére párom édesanyja, Zsuzsi nem esett kétségbe, nem volt számára ismeretlen a cöliákia. Egyik kedves barátjuk, aki nem mellékesen gasztroenteorológus doktornő, szintén sorstársam. Így amikor az ő részére készített valamit, akkor pontosan tudta, hogy a búzaliszt nem a használható alapanyag.
Tudom, nem egyszerű főzni olyat, amit én is meg tudok enni. Van is gondom elég, amikor kitalálom, mit főzzek ebédre. Így átérzem a vendéglátóim helyzetét. Ha megyünk bárkihez, először szólnom kell, hogy gluténérzékeny vagyok, nem ehetek meg mindent.
Ilyenkor több megoldás is van:
- viszem az ételt kis dobozban a vendégségbe – ez a leggyakoribb, amit csinálok.
- elolvasom az alapanyagok listáját – keresztanyám előre csomagolt péksütivel várt és egy nagyítóval, mikor egyszer uzsonnaidőben látogattuk meg őket.
- megbeszélem a házigazdákkal, hogy mit is jelent a gluténmentes főzés, és ha tudnak így főzni, akkor bátran eszem vendégségben,
- nem kell megbeszélni sem, mert már ismerik a gluténmentes konyha lényegét – párom anyukája pontosan tudja, mit jelent a gluténmentes főzés, nála bátran eszem.
Amikor párom szüleit látogatjuk meg, akkor bizony nem egyszerű a főzés. Én gluténérzékeny vegetáriánus vagyok, párom laktózérzékeny, az édesapja egy időben speciális diétát követett. Rajtam kívül amúgy mindenki megeszi a húst.
Nem egyszerű helyzet, tudom én is, de mégis megoldható. Zsuzsi gyűjti a gluténmentes recepteket, így időnként új és újabb étel kerül az asztalra – és nem utolsó sorban a telefonom kamerája elé.
Ha követitek a blogomat, akkor már nem egyszer találkozhattatok Zsuzsi főztjével.
Ilyenkor nyáron az egyik legjobb dolog volt a kovászos uborka – kenyér és krumpli nélkül.
És az egyik legfinomabb zalai ételt is párom szülei készítik nagyon finoman, a dödöllét. Ennek az édesapa a mestere. A recept a mi dödöllénkről szól és a mi dödöllénk vigyorog a képen, de otthon sokkal finomabban készítik.
És ha már az egyszerű finomságoknál tartunk, nem maradhat ki Zsuzsi rizslisztből készült palacsintája sem, a titkos keszőcével.
A lusta asszony rétese fogalom gondolom, nem ismeretlen számodra. Bizony, ennek is van gluténmentes változata – a bögrés sütik kifogyhatatlan tárházából.
És hogy adjunk egy kicsit az egészséges édességeknek is, ezt a receptet szintén párom édesanyjától kaptam: csináld magad müzli – finom volt.
Végezetül, de ebben a blogban biztos nem utolsó sorban mutatok egy szintén zalai tájétel gluténmentesített változatát. És hogy teljes legyen a család, ezt a receptet a párom tudja remekül elkészíteni: krumplis hajdina.
És csak úgy megsúgom: ezért én is tudok főzni. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: