Gluténterápia

Hogyan gluténmentesítsd a konyhád?

A kérdésre a rövid válasz: dobjál ki mindent és kezdd az elejéről gluténmentes hozzávalókkal.  A hosszú válasz ennél kicsit bonyolultabb. Készülj az olvasásra, ez most a szokottnál kicsit hosszabb lesz. Mikor megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, egy ideig vegyes konyhát próbáltunk tartani. Kétféle kenyér volt otthon és a gluténmentes tésztákat sem űztük el otthonról. Aztán egy… Tovább »

Hamis eredmények vegateszttel?

Azt hiszem, ez az a terület, ahol csak a két szélsőséges nézőponttal találkoztam eddig: a vegateszt maga az isteni csoda vagy a vegateszt ördögtől való. De akkor most hol az igazság? Odaát? Nem tudom, én csak azt ismerem, amit én megtapasztaltam vagy mások mesélnek nekem személyesen.  Lássuk hát mások és a magam tapasztalatait! Még réges-régen… Tovább »

Kösz’, de én nem szenvedek a cöliákiában!

Idén nyáron voltak bizonyos változások a feliratokban. Új megfogalmazásokat határoztak meg, amivel jelölhetik a gluténmentes élelmiszereket. Két megfogalmazás nálam kiverte a biztosítékot: „cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják” „kifejezetten cöliákiában szenvedők számára készült”. Hát, köszönöm, de én nem szenvedek. Ahogy megláttam ezt a képet, egyből egy 70-es évekbeli kórházi belosztály jutott eszembe, ahol a 80 éves nénik… Tovább »

Nem ganaj, hanem GALAJ!

Van egy elég érdekes gyógynövény, úgy hívják, hogy galaj. Latin nevén galium. Nincs köze a gallokhoz (vagy ki tudja), bár lehet, hogy ők is ismerték, elvégre német területen is megterem. Hazánkban három fajta galajt ismerünk, a közönséges galajt (galium mollugo), a ragadós galajt (galium aparine) és a tejoltó galajt (galium verum). A három növény hatása nagyon… Tovább »

Milyen fajtái vannak a laktózérzékenységnek?

Nem tudom, mennyire ismeritek a “Francia csók” című filmet. Egy jelenet ugrik be, amiben Meg Ryan eszik valamit a vonaton, majd iszonyatos hasgörcsei lesznek. Elkiáltja magát, hogy „laktóóózintoooleranciaaaa” és máris fut a mosdóba. Nekem ez volt az első élményem a laktózérzékenységgel kapcsolatosan. Addig azt sem tudtam, hogy azt eszik vagy isszák. Aztán lassacskán megismertem laktózérzékeny embereket személyesen… Tovább »

Elcsökevényesedett diéta

Elkorcsosult ez a szó, hogy diéta. Ha kimondod, a másik embernek két dolog jut eszébe róla: fogyókúra meg cukorbetegség. Valahogy eltévelyedett a hétköznapokban a szó eredeti jelentése: megszabott életmód. Egy olyan életmód, ami egy életen át tart.  Mert mit is hallunk? Ilyen diéta, meg olyan diéta, amivel majd jól lefogynak az emberek. Aztán meg hagyják… Tovább »

Tej = élet, erő, egészség – vagy mégsem?

A tejterméktanács közli, hogy a tej a legegészségesebb dolog a világon. A természetgyógyászok és orvosok egy része meg azt, hogy a tej nemhogy egészséges, de a szervezetre is káros. Anyámnak meg a sok tejfogyasztástól lett veseköve. Legalábbis az orvos ezt mondta. Hogy hol az igazság? Az igazság odaát van, mint mindig.  De mit is tudunk… Tovább »

Irritábilis bélszindróma – IBS – és a gluténérzékenység

Amikor először meghallottam azt, hogy irritábilis bélszindróma, azt hittem, hogy ez valami borzasztó halálos betegség. Hát, szerencsére nem halálos, de nem is egy egyszerű nátha jellege van. Valahol a pocsék dolog és a nehezen kezelhető határán mozog. Úgy is rövidítik, hogy IBS.  Az IBS nem más, mint egy speciális bélrendszeri, gyomorrendszeri betegség, amely hasi fájdalommal, kellemetlenség-érzéssel,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!