Gluténterápia

Ha túl sok lencsét főztél…

Olyan persze nincs, hogy túl sok lencsét főzöl, de mégiscsak lehet. Állsz a konyhában és bánatosan nézel az edény aljára, merthogy sok a lencsefőzelék és épp senkinek sincs kedve megenni. Általában ilyen az elején fordul elő, amikor még nincs rutinod, hogy mennyi száraz lencséből mennyi szépen megdagadt és puha lencse lesz. Nincs semmi gond. Nekem… Tovább »

Töltött burgonya zöldborsókrémmel – a vegán vacsora

Töltött ez, töltött az, töltött amaz. Az a jó a töltött valamikben, hogy nagyon jól variálhatóak. A külső is sokféle zöldségből készülhet és a töltelék is számos összetevőből készíthető. Lehet vegán, lehet vegetáriánus és persze használhatsz húst is a töltelékbe. Na jó, azért eszembe jutott a töltött hús is, amikor a dagadóba egy szál kolbászt tesznek…. Tovább »

Rántás nélkül is van leves!

Nem is olyan régen azt hallottam, hogy minden leves alapja a rántás. Szerintem meg nem. Igaz, én nem végeztem szakácsiskolát, így nem tudom, hogy mi van megírva a nagy könyvben. az azonban biztos, hogy már évek óta rántás nélkül készítem a levest. Mielőtt rákérdeznél: de, tudok rántást csinálni! Még gyerekkoromban tanultam meg. Sőt, emlékeztek a… Tovább »

Gyors paradicsomos rizottó

A rizottó az egyik legkönnyebb étel, amit el lehet készíteni – feltéve, ha tudjuk, hogyan kell nekikezdeni. Ahogy azt korábban olvashattátok, nekem sem ez volt az első próbálkozásom. A múltkori tárkonyos rizottó sikerén felbuzdulva úgy döntöttem, hogy kipróbálom a paradicsomos verziót is. 20 perc alatt készen volt. Akkor erre már mondhatjuk, hogy gyors, nem? Na… Tovább »

Töltött padlizsán

Az a jó a vegetarianizmusban, hogy egy dolgot rengeteg változatban meg tudsz csinálni, amiről húsevő társaid azt gondolják, hogy legfeljebb a gyerekeket lehet vele riogatni. Ilyen például a padlizsán. Sokan csak a muszakából ismerik és eszükbe sem jut, hogy hús nélkül is fogyasztható. Néhányan készítenek belőle padlizsánkrémet is, amit vagy szeret valaki, vagy nem. Őszintén… Tovább »

Zöldséges quinoa

Gluténérzékenyként nem lehet megenni a búzát, a rozst, az árpát. Így aztán a főzésnél kimarad az árpagyöngy is, a kuszkusz, de még a bulgur is. A sima, hántolt rizsnek túl magas a glikémiás indexe, így elég gyorsan kiürül a szervezetből. Úgyhogy előbb-utóbb  alternatívákat kell keresni. Nemrég az egyik mostanában nagyon felkapott gluténmentes növényt, a quinoa-t…. Tovább »

Kölesgolyó zöldséges ágyon – vidd el másnap ebédre!

Nem egyszerű ebédet rendelni, ha valaki gluténmentesen étkezik. A kiszállító cégek egy konyhában készítenek mindent, így nagy valószínűséggel előfordulhat keresztszennyeződés. Nem is vállalnak gluténmentes kiszállítást. Van néhány ételkiszállító cég, de azok elsősorban Budapesten működnek, ott is csak néhány kerületben. Nem olyan egyszerű ebédre valót találni. Annak, aki csak egy egészségesebb élet reményében választotta a gluténmentes… Tovább »

Lencsefőzelék liszt nélkül

Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy anyám a főzeléket mindig liszttel és tejjel habarta be. Azt gondoltam, ez a főzelékek elkészítésének egyetlenegy és üdvözítő módja. Egy idő után rájöttem, hogy lehet még tejfölt, tejszínt használni, meg a keményítő is megszokott sűrítési mód. Manapság már ezeken is túlmutat a főzés tudománya: a saját anyaggal sűrítés dívik mostanában a konyhákban…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!