Gluténterápia

Van, amikor nem hihetsz a szemednek sem – veszélyek az éttermekben

Múlt héten egy érdekes street food bisztrót mutattam be, a Tökmag vegán bisztrót. Miközben azokat a sorokat írtam és olvasom most vissza, eszembe jutott, hogy milyen üde kivétel ez a hely, sok más helyhez képest.  Korábban már írtam róla, hogy miért nem jók az étlapok. Sajnos, a helyzet azóta sem változott, legalábbis ami az allergénekkel… Tovább »

Tökmag vegán bisztró – kipróbáltad már?

Ha ételallergiás vagy, akkor a lakáson kívüli étkezés garantáltan problémákat jelent. Eleinte nagyobbakat, majd ahogy telik-múlik az idő, egyre kisebbeket. Sőt, a probléma később már nem probléma lesz, hanem napi rutin.  Nemrég találkoztam egy gluténérzékeny hölggyel, aki elkeseredve mondta, hogy csak rizst tud enni. Én néztem rá, hogy miért? Csak háromféle gabonát nem ehetünk gluténérzékenyként…. Tovább »

Gluténérzékenyként Hágában

Hágában töltöttünk néhány napot a héten. Csak egy nagyon rövid városlátogatás volt, gyakorlatilag nem is tettük ki a lábunk Hágából. Ez a tény egy kicsit megkönnyítette az életemet. Ha csak néhány napra mész valahova, sokkal könnyebb éttermet, bevásárlóhelyet keresni, mintha két hetet el kellene valahol töltened. Persze, tegyük hozzá, hogy szállodában laktunk és nem apartmanban…. Tovább »

Vegán bisztró Budapest szívében – Gréta konyhája

Vegetáriánusként nem egyszerű az élet. A magyar éttermek többségében a vegetáriánus étel kimerül a rántott gomba, rántott sajt kombinációiban, jobb esetben egy kis olaszos húsmentes tésztát is kapni a natúr saláta mellé. Aki vegán életmódot folytat, ott még nehezebb helyzete van, hiszen nem eszik meg semmilyen állati eredetű ételt, így a tojás és a sajt… Tovább »

Legyen finom, ami gluténmentes! A Köleskonyhában jártunk

A Köleskonyha egyik legfontosabb mondanivalója, hogy “van ÉLET a gluténtartalmú étkezésen is túl!” Ezt a küldetést szem előtt tartva készítik el ételeiket nap, mint nap Budapesten, a Kertész utca 41-ben, közel az Oktogonhoz.  Ha ide belépsz, gluténnal nem találkozol. Juhász Krisztina üzletvezetővel beszélgetve megtudtam, hogy az étterem megnyitása előtt hatalmas munka volt gluténmentessé tenni a… Tovább »

Due Fratelli – gluténmentes étterem Budapesten

Szűk keresztmetszet vagyok a párom szavai szerint. Igaza van. Már eleve a vegetáriánus életmód leszűkíti a lehetőségeket. Sajnos, sok étteremben a rántott sajt/gomba/brokkoli tartárral, sült krumplival a vegetáriánus „választék”. Értem én, hogy szép dolog a magyaros étlap, de már eleve a rántott dolgokat jelentősen túlhaladta a XXI. századi konyhaművészet. Így aztán a magyarosch éttermeket messze… Tovább »

Gluténmentes junk food – akkor most menjünk mekibe vagy sem?

Emlékeztek még a Super Size Me című filmre? Ha nincs meg, akkor gyorsan keresd ki a youtube-on, meg lehet nézni, kétórás perces film a junk food fogyasztásról. Hogy is mondjam. Elég tanulságos, bár egy nagyon szélsőséges kísérlet eredménye. A kísérleti alany megfogadta, hogy egy hónapon át (orvosi ellenőrzés mellett) kizárólag a MacDonald’s-ban étkezik. Ha felajánlják neki,… Tovább »

Miért nem jók az étlapok?

2014. december 13. óta az összes étteremben (!!!) tájékoztatni kell a fogyasztókat az allergénekről. Mondom 2014. december 13. óta. Mondom, minden vendéglátóipari létesítményben. Nemcsak a boltban árult termékek csomagolásán. Hanem mindenhol, ahol ételt árulnak. Még a legkisebb büfében is kellene. Mondom, kellene. Vagyis mondom, hogy kötelező.  A Fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011 EU rendelet előírja, hogy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!