Gluténterápia

Töltött padlizsán

Az a jó a vegetarianizmusban, hogy egy dolgot rengeteg változatban meg tudsz csinálni, amiről húsevő társaid azt gondolják, hogy legfeljebb a gyerekeket lehet vele riogatni. Ilyen például a padlizsán. Sokan csak a muszakából ismerik és eszükbe sem jut, hogy hús nélkül is fogyasztható. Néhányan készítenek belőle padlizsánkrémet is, amit vagy szeret valaki, vagy nem. Őszintén… Tovább »

Zánkai Gyógynövényvölgy

Semmi titok nincs benne, hogy számomra rendkívül fontosak a gyógynövények. Egy fitoterapeuta szavaival élve, „ha Hippokratesznak jó volt, akkor nekünk miért nem”. Vannak, akik szerint a gyógynövények nem érnek semmit, mások szerint meg csak a gyógynövények hatásosak, a gyógyszereket tekintik ördögtől valónak. Az igazság szerintem nem odaát, hanem középütt van.  Rengeteg gyógyszer alapanyaga gyógynövény. Ráadásul… Tovább »

Amerikai palacsinta zabpehelylisztből

Egyik nap reggel úgy keltem fel, hogy édességet kell ennem. Vannak ilyenek gondolatok az emberben. Van, akiben kevesebb és van, akinek állandóan az édesség körül jár az agya – megnyugtatlak, nem vagy egyedül. És abban is, hogy le lehet szokni az édességről. Majdnem 10 évvel ezelőtt egy szigorú diétát kellett csinálnom, ki kellett iktatnom az… Tovább »

Zöldséges quinoa

Gluténérzékenyként nem lehet megenni a búzát, a rozst, az árpát. Így aztán a főzésnél kimarad az árpagyöngy is, a kuszkusz, de még a bulgur is. A sima, hántolt rizsnek túl magas a glikémiás indexe, így elég gyorsan kiürül a szervezetből. Úgyhogy előbb-utóbb  alternatívákat kell keresni. Nemrég az egyik mostanában nagyon felkapott gluténmentes növényt, a quinoa-t…. Tovább »

Spenótos rakott tészta – amikor Popeye az Alkonyat sztárjaival találkozik

Egy családi történet jutott eszembe nemrég. Már lassan 10 éve, hogy nem eszem meleg vérű állatok húsát. Egyes tengeri állatokat ritkán megeszem, de számomra nem létkérdés, hogy bármilyen állat húsa a szervezetembe jusson. A párom barátjának családja számára az én étkezési szokásaim meglehetősen furák. Gyakorlatilag nem tudják elképzelni hús nélkül az életüket. Egy ilyen látogatás… Tovább »

Fogyókúrás kókuszgolyó

Emlékeztek rá, mi volt az egyik legnagyobb nyűgöm a kávés puding elkészítése után? Hogy mi a fenét kezdjek a megmaradt tojásfehérjével. A megoldás elég gyorsan jött. Párom édesanyja készített darált mandulás habcsókot. Abba nem kell a teljes tojást beletenni, hanem csak a fehérjét. Mire ezt az információt megtudtam, addigra persze a a tojásfehérje magától is kimászott… Tovább »

Lencsefőzelék liszt nélkül

Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy anyám a főzeléket mindig liszttel és tejjel habarta be. Azt gondoltam, ez a főzelékek elkészítésének egyetlenegy és üdvözítő módja. Egy idő után rájöttem, hogy lehet még tejfölt, tejszínt használni, meg a keményítő is megszokott sűrítési mód. Manapság már ezeken is túlmutat a főzés tudománya: a saját anyaggal sűrítés dívik mostanában a konyhákban…. Tovább »

Lencseleves egyszerűen

Azt mondják, hogy újévkor lencsét kell fogyasztani, mert az nagy gazdagságot hoz. Ha ez mindenkinek valóban sok-sok pénzt jelentene, akkor azt hiszem, Magyarország a milliomosok országa lenne. Igaz, kevés embernek hoz szerencsét, mégiscsak az egyik hagyományos szilveszteri-újévi étel. Így aztán decemberben sokan rohamozzák meg a lencsetartó polcokat a boltokban, pláne, ha le is akciózzák. Újév… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!