Gluténterápia

Majdnem serpenyős sült zöldség

Vettünk új serpenyőt. Az volt ráírva, hogy szabadon használható a sütőben. Így aztán arra gondoltam, hogy ki is próbálom és ezzel megúszok egy plusz edénymosogatást. Egyik este úgy döntöttem, hogy hajdinás zöldséget készítek másnapra. Legyen akkor ez, ugorjon a majom a vízbe! A múltkori mirelites zöldségnél az volt a gond, hogy a mirelit zöldség sok levet eresztett, nem lett túlzottan finom. A párom javasolta, hogy kicsit grillezzem meg a zöldségeket, de legalább serpenyőben legalább süssük meg, mielőtt összekeverjük az egészet grillezés előtt. Az ötlet remek, gondoltam, kipróbálom. Ez lett az eredménye: 

Hozzávalók a serpenyős sült zöldséghez (2 főre): 

  • egy csésze pörkölt hajdina (egy csésze nálam 2 dl);
  • egy nagyobb fej vöröshagyma;
  • 60-70 dkg mirelit zöldség (én zöldborsót és zöldbabot használtam vegyesen);
  • egy nagyobb szál répa;
  • fűszerek;
  • kevés kókuszzsír;
  • 20 dkg laktózmentes sajt a tetejére (nekünk ennyi nem volt otthon, így a képen nem lett túl látványos, de hidd el, ennyi sajttól nagyon jól néz majd ki a teteje!).

Hogyan készítsd el a serpenyős sült zöldséget? 

Tedd fel a hajdinát kétszeres sós vízben főni. Közben pucold meg a hagymát, répát, vedd elő a mirelit zöldségeket és az egyéb hozzávalókat. A hagymát vágd kb 0,5-1 cm széles karikákra. Ezeket először kevés kókuszzsíron (ne ijedj meg, jó az olaj is, ha csak az van otthon) párold meg a serpenyőben fedő alatt. Miközben készül, a répát szeleteld fel. Ha készen vagy vele, akkor az összes zöldséget öntsd a serpenyőbe, sósd és fűszerezd meg. Piriítsd meg az egészet, de vigyázz, hogy ne süljön meg. Elég annyi, hogy a mirelit kicsit kiolvadjon és egy pici színe legyen a zöldségeknek. 

majdnem serpenyőben sült rakott zöldség, Kővári Elvira, Gluténterápia

Ekkorra meg kell, hogy főjön a hajdina. Keverd hozzá az egészet és a sajtot reszeld a tetejére. És most jön az, amit a végén én nem mertem kipróbálni. Ilyenkor elvileg az egész serpenyőt úgy, ahogy van, be kellene tenni a sütőbe, grillező funkcióra, kb. 200-220 fokra. Én ezt végülis betettem az egészet egy jénaiba, maradtam a jól bevált módszernél. Addig hagyd bent a sütőben, amíg szép aranybarnára meg nem pirul a sajt a tetején. Ez 15-20 perc szokott lenni. Vagy kevesebb. Vagy több, attól függően, hogy milyen a sütőd. Jó étvágyat!

majdnem serpenyőben sült rakott zöldség, Kővári Elvira, Gluténterápia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!